reklama
16 luty 2023

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła

Święto, podczas którego nikt nie odmówi sobie słodkiej przyjemności i nie będzie liczył kalorii!
REKLAMA
Tłusty czwartek to tradycyjne polskie święto obchodzone 52 dni przed Wielkanocą, czyli w ostatni czwartek przed rozpoczęciem okresu Wielkiego Postu. Tego dnia obchodzimy ostatnie dni karnawału i spożywamy różnego rodzaju słodkie pączki, których nazwa w języku angielskim to "doughnuts".

Historia

W tłusty czwartek w Polsce najbardziej popularnym przysmakiem jest oczywiście pączek - możliwe jest wybieranie spośród różnych wariantów, takich jak marmolada, bita śmietana, lukier lub czekolada. Oprócz pączków, dużą popularnością cieszą się również faworki, nazywane w niektórych regionach "chruścikami" lub "chrustem".
Jednak dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. 

Rzymska geneza tłustego czwartku

Tłusty czwartek ma swoje korzenie w starożytności, gdy obchodzono odejście zimy i nadejście wiosny. Pączki znane były już w starożytnym Rzymie i podawano je podczas obchodów przesilenia zimowego. Jednak wówczas nie były one przygotowywane jako słodkie wypieki.
Ponieważ to Rzymianom zawdzięczamy pączki, warto przyjrzeć się włoskim sposobom na karnawał. Włochy słyną z wielu rodzajów pączków, które różnią się w zależności od regionu, w którym są przygotowywane. Na przykład w Neapolu popularne są graffy, okrągłe pączki z dziurką, które przygotowuje się z ciasta z dodatkiem ziemniaków. W Wenecji i Rzymie frittole to małe, posypane cukrem pączki o aromacie skórki cytrynowej, które kiedyś były sprzedawane na ulicach, by uzupełnić siły karnawałowych tancerzy, ale dzisiaj można je znaleźć w cukierniach. W Toskanii popularne są bomboloni, pączki posypane cukrem i nadziewane kremem budyniowym, a faworki zwane cenci są popularne w całych Włoszech. W Umbrii ciasto na pączki sgonfiotti wyrabia się z dodatkiem mąki kasztanowej, a w Apulii pettole słodzi się kasztanowym miodem.
W Polsce jedzenie pączków, zwanych wówczas pampuchami, stało się stałym zwyczajem od XVII wieku, głównie w miastach i dworach. Na wsiach tłusty czwartek zaczęto obchodzić pod koniec XIX wieku. Zyskało to taką popularność, że powstało przekonanie, iż jeśli ktoś w tłusty czwartek nie spożyje pączka, to mu się nie powiedzie.

Karnawał - skąd pochodzi święto i jego tradycje zabaw?

Słowo – karnawał znane w Polsce również pod nazwą mięsopust ma ciekawe korzenie. Określenie pochodzi m.in. od włoskiego słowa carnevale – z łaciny: caro vale (żegnaj mięso) czy też carnem levāre (usuwać mięso).

Podczas karnawału organizowane są różnego rodzaju bale, zabawy, parady i festyny, podczas których ludzie noszą kolorowe kostiumy, maski i przebierają się za postacie z bajek lub historii. W różnych krajach obchody karnawału różnią się nieco od siebie pod względem tradycji i zwyczajów. Na przykład w Brazylii karnawał jest bardzo kolorowy i słynie z olbrzymich parad i pokazów tanecznych, podczas gdy w Niemczech znany jest przede wszystkim karnawał w Kolonii, który skupia się na organizacji przemarszów z charakterystycznymi samochodami i orkiestrami dętymi.

Językoznawcy uważają również, że określenie karnawał pochodzi z łaciny od słowa carrus navalis, które oznaczało wóz w kształcie okrętu. Pojazdów tego typu używano w starożytnym Rzymie podczas procesji ku czci bogów płodności – Izydy i Dionizosa.

Pączki to absolutna klasyka polskiej kuchni, której nie może zabraknąć na twoim stole w tym szczególnym dniu. Spróbuj jednego - a już na pewno nie będziesz miał ochoty się z nim rozstawać! Soczyste ciasto, delikatna polewa z lukru i pyszne nadzienie sprawiają, że pączki są nieodparte dla każdego, kto lubi słodkie smaki. To wspaniała okazja, by zasmakować w tym przysmaku i poczuć się jak prawdziwy karnawałowy mistrz. Dlatego nie czekaj ani chwili dłużej!
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Bychawa
4.6°C
wschód słońca: 06:45
zachód słońca: 15:43
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez o Bychawie