reklama
2 grudzień 2022

Dzień Placków

zdjęcie: Dzień Placków / pixabay/3730870
2 grudnia obchodzimy bardzo pyszne święto i prawdopodobnie przypominając sobie o nim, wielu z Was szybko zgłodnieje!
REKLAMA
Placki - jakże wiele smaków kryje się pod tym jednym słowem. Dzisiaj placki można zrobić ze wszystkiego - na słono, słodko, z warzywami, owocami, sosami - jakkolwiek sobie je wyobrazimy. Poniżej trzy najbardziej popularne formy tej potrawy.

Placki ziemniaczane

Potrawa, która w Polsce ma niesamowicie wielu wielbicieli. Głównymi składnikami placków ziemniaczanych są starte na tarce surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli - niekiedy jednak składnik ten pomija się, jeśli placki podaje się na słodko - jajek, niewielkiej ilości mąki pszennej (czasem także ziemniaczanej) i przypraw (głównie soli i pieprzu).

Placuszki na bazie  mąki, mleka świeżego lub zsiadłego oraz drożdży lub jaj

Wszyscy znamy je pod znajomą nazwą racuchów. Typowe racuchy są niewielkimi placuszkami z jabłkiem krojonym lub startym na tarce (czasem z dodatkiem cynamonu lub goździków), bananami, rabarbarem lub śliwkami. Podawane na słodko, posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną.

Placek amerykański

Inaczej - pancake. Wersja europejskiego naleśnika z ciasta naleśnikowego z dodatkiem środka spulchniającego (drożdży, sody lub proszku do pieczenia), która stała się u nas popularna dzięki Amerykanom. W Polsce odpowiednie na śniadania, ale są też serwowane na podwieczorek, kolację lub jako deser, np. posypane cynamonem lub z konfiturą owocową.

 
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Bychawa
6.7°C
wschód słońca: 06:45
zachód słońca: 15:43
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez o Bychawie